Hoe slecht is stress voor je lichaam?

Is stress altijd slecht? 

Stress of spanning is essentieel voor een gezond leven. Zonder spanning kun je niet verder. Dit is op alle vlakken het geval. Op fysiologisch vlak bijvoorbeeld is het onmogelijk te leven zonder een juiste en aangepaste bloedDRUK. Die druk ervaar je niet als iets negatief. Maar die is wel nodig, om te kunnen functioneren. Het hart heeft die druk nodig om het bloed te kunnen rondpompen.

Dit is ook zo met rechtstaan, om maar een voorbeeld te noemen. Er is een zekere spierspanning of tonus nodig om goed en efficiënt te kunnen functioneren.

Stress kan nodig zijn om iets te realiseren

Er is een uitdaging nodig, een zekere spanning om goed te kunnen werken en resultaten te kunnen behalen. Dit is goed te begrijpen bij sportprestaties. Om te scoren, om een bal uit het doel te ranselen, om een wedstrijd te winnen is een zekere gezonde stress nodig. Het geeft zelfs een diepe voldoening. Deze vorm van spanning is gezond. Dit is de soort van spanning die we voelen bij een afspraak met ons lief. Dit is de stress die een kind voelt als hij hoog op de schouders van ijn vader zit.

Wanneer wordt stress ongezond?

Stress is vooral ongezond als die ontstaat op basis van negatieve redenen. We kunnen ons voorstellen dat als je vol angst moet wegspringen, omdat je wordt aangevallen of om een auto te ontwijken, dat dit een vorm van stress meebrengt die negatief is voor je lichaam. Ook langdurige stress kan bijzonder negatief zijn voor je organisme. Langdurige stress is een veel voorkomend probleem geworden in deze tijd. De verhoogde cortiolproductie van de bijnieren heeft op termijn een negatieve impact op hart en bloedvaten. 

Stop Stress

In mijn boek ‘Stop Stress’ wordt duidelijk uitgelegd wanneer stress schadelijk wordt en welke soort stress slecht is. Die stress moeten we natuurlijk zoveel mogelijk afremmen of beheersen. 

Hoe je dat zelf kunt doen, wordt in ‘Stop Stress’ precies uitgelegd.Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen