Het Verschil tussen Homeopathie en Fytotherapie


Wat is in feite het voornaamste verschil tussen homeopathie en fytotherapie of behandeling met kruiden? Of gaat het over hetzelfde?
Mevr. A.M. uit Utrecht

Als het gaat over natuurgeneeskunde worden de termen homeopathie en fytotherapie, kruidengeneeskunde vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen.

Wat is Homeopathie?

Homeopathie is een systeem van geneeskunde dat gebaseerd is op het principe van "similia similibus curentur," wat betekent dat stoffen die symptomen veroorzaken bij een gezonde persoon, in verdunde vorm dezelfde symptomen kunnen genezen bij een zieke persoon. Een middel wordt homeopathisch genoemd als het is verdund en gepotentieerd, bijvoorbeeld D4, wat aangeeft dat het middel vier keer is verdund in een verhouding van 1 op 10 (wat neerkomt op 1 op 10.000).

Homeopathie kan een breed scala aan stoffen gebruiken, waaronder:

  1. Plantaardige stoffen: zoals Aesculus (paardenkastanje).
  2. Dierlijke stoffen: zoals Lachesis (slangengif).
  3. Mineralen: zoals Natrium muriaticum (keukenzout).
  4. Bacteriële extracten: zoals Tuberculinum.

Laaggepotentieerde middelen, zoals bijvoorbeeld D4, leunen sterk aan tegen fytotherapie wat het effect betreft. Hooggepotenieerde middelen, 200K of M, zijn puur energetisch werkzaam. Dit laatste wordt klassieke homeopathie genoemd.

In theorie is het zelfs mogelijk om van elke stof, inclusief chemische stoffen, een homeopathisch middel te maken. Dit betekent dat homeopathie niet beperkt is tot natuurlijke producten, maar ook synthetische en niet-natuurlijke stoffen kan omvatten, zolang ze maar voldoen aan de principes van verdunning en dynamisering. Algemeen heeft de wetenschap hier problemen mee. In feite bekijken ze homeopathie enkel door een chemische bril, terwijl het een energetische methode is. Het gaat over de invloed van specifieke frequenties.

Wat is Kruidengeneeskunde of Fytotherapie?

Kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd, richt zich specifiek op het gebruik van planten en hun extracten voor therapeutische doeleinden. In tegenstelling tot homeopathie, maakt kruidengeneeskunde uitsluitend gebruik van planten, plantenextracten of delen van planten, zoals bladeren, wortels en bloemen. Fytotherapie is gebaseerd op de actieve stoffen die in deze planten aanwezig zijn en richt zich op hun farmacologische effecten op het lichaam. Fytotherapie heeft een bijzondere rijkdom wat samenstelling, maar ook wat invloed betreft op het menselijk organisme. Het heeft zowel chemische invloed als een energetische werking.

Kruidengeneeskunde heeft een lange geschiedenis en is vaak geworteld in traditionele systemen van geneeskunde, zoals de Chinese geneeskunde of Ayurveda. Hier wordt de nadruk gelegd op de gehele plant en de synergetische effecten van de verschillende bestanddelen. Plantengeneeskunde is gebaseerd op een grote empirische kennis.verschil homeopathie en fytotherapie

Belangrijkste Verschillen

A. Basisprincipes:

  1. Homeopathie: Gebaseerd op het principe van verdunning en het gebruik van een breed scala aan stoffen.
  2. Kruidengeneeskunde: Gericht op de directe toepassing van planten en hun actieve ingrediënten.

B. Gebruik van Stoffen:

  1. Homeopathie: Kan plantaardige, dierlijke, minerale en zelfs synthetische stoffen omvatten.
  2. Kruidengeneeskunde: Beperkt zich tot planten en hun extracten.

C. Werking:

  1. Homeopathie: Werkt energetisch via de principes van verdunning en dynamisering.
  2. Kruidengeneeskunde: Gebaseerd op de chemische samenstelling en farmacologische werking van planten en werkt biochemisch én energetisch.

 Het is goed om de verschillen tussen homeopathie en kruidengeneeskunde te begrijpen. Homeopathie is een unieke benadering die gebruikmaakt van sterk verdunde middelen, terwijl kruidengeneeskunde zich richt op de directe heilzame effecten van planten. Zo kan je een betere keuze maken voor je gezondheid.

 

bedankt om te delen of te forwarden

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen