Detox begint bij de huid

De huid is geen klein orgaan. Het heeft een oppervlakte van gemiddeld 1,5 m2. Het is zelfs het grootste orgaan van de mens met een gewicht van 15 à 20 kg. Het lichaam raakt een deel van zijn afvalstoffen kwijt door te zweten. Zweten gebeurt via de poriën in de huid.

De huid kan bepaalde toxines zoals chemicaliën van cosmetica, huishoudelijke schoonmaakmiddelen elimineren; ook afvalstoffen zoals ureum, melkzuur, ammoniak en alcoholen verlaten het lichaam via het talg en het zweet. Talg kan zelfs zware metalen bevatten.

Hoe kunnen we de huid helpen met zijn detox?

Het doel van detox is in de eerste plaats het elimineren van zuren – transpiratiezuur in dit geval – en van toxinen.

een sauna helpt om te detoxen

sauna combineert relax met detox

Zeven tips om de huid te helpen met zijn detox: 

  1. Proper houden van de huid – niet met zeep – maar door middel van wisseldouches bijvoorbeeld. Als je na een warme douche de kraan nog een minuutje op koud zet, veroorzaakt dit een boost van de doorbloeding van de huid. Natuurlijk bevordert dit de drainage van de huid.
  2. Voetbaden: wisselvoetbaden ( dit zijn voetbaden waar je afwisselend een warmwater voetbad gebruikt gedurende bijvoorbeeld 10 minuten en daarna gebruik maakt van een koud voetbad gedurende enkele minuten). Je kan dit verschillende cycli herhalen. Het voordeel is dat je hiermee de bloedsomloop stimuleert. Een zoutbad met natriumbicarbonaat ( zuiveringszout of baksoda ) - een eetlepel zout per liter - helpt om het lichaam via de voeten te detoxen.
  3. Sauna is een efficiënte hulp om het transpireren te bevorderen en daardoor ook het reinigingsvermogen van de huid te versterken. Als naast de saunasessies ook nog eens gebruik gemaakt wordt van koude dompelbaden of ijsbaden tussen de saunasessies, dan heb je een dubbel effect.
  4. Tip uit de fytotherapie: Viola tricolor UE heeft een reinigend effect op de huid. Dit preparaat van het driekleurig viooltje is een veilig middel. Het wordt zelfs toegepast bij zuigelingeneczeem. Dosering: drie maal daags 40 à 50 druppels.
  5. ScrubbingHet scrubben van de huid is een manier om de dode huidcellen te verwijderen door middel van wrijving met een grof korrelig middel en met bepaalde producten. Meestal wordt dit gedaan met behulp van een scrubhandschoen of een borstel. Scrubbing is bijzonder zinvol om de huid in een fysieke toestand te brengen waarin die optimaal kan draineren. De dode huidcellen worden losgemaakt en verwijderd, waardoor de huid een speciale verfrissing krijgt. De doorbloeding verbetert en natuurlijk kunnen de onderhuidse toxinen gemakkelijker geëlimineerd worden. Overmatig scrubben kan de huid weliswaar schaden met als gevolg roodheid en irritatie. Het komt er dus op aan dat je de reiniging aanpast aan de gevoeligheid van je huid.
  6. Flink wandelen of sporten met de bedoeling dat je meer transpireert of ten minste dat je gloeit door de inspanning. Als je de huid wil helpen om te draineren, dan moet je dit natuurlijk intens doen in de detox-periode. 
  7. Lymfedrainage : deze onderhuidse drainage is een vorm van massage waardoor je de huid helpt te ontgiften. Natuurlijk moet je dan goed water drinken om het drainerend effect af te maken.dode cellen verwijderen om de huid te reinigen

scrubbing of peeling is een manier om dode huidcellen los te weken

 Vergeet niet dat het meer effect heeft als je de vijf detox-systemen van het lichaam tegelijk aanspreekt. Het tweede detox-systeem dat behandeld wordt is het detoxen via de nieren, in een volgend artikeltje.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen