Slapen is een van de meest onderschatte pijlers voor een gezonde levensstijl. Gezonde slaap houdt niet alleen in dat je voldoende uren slaapt, maar vooral dat de kwaliteit van je slaap optimaal is. Slechte slaap beïnvloedt je immuunsysteem, mentale helderheid, humeur en je vermogen om stress te hanteren. Hieronder ontdek je zeven essentiële tips om je slaapkwaliteit significant te verbeteren.
1. Slaap elektrovrij
We beseffen vaak niet hoeveel invloed elektrische apparaten op onze slaap hebben. Vermijd het gebruik van een elektrisch verstelbaar bed of een waterbed, aangezien deze elektromagnetische velden kunnen creëren die je slaapkwaliteit verstoren. Of trek het stopcontact uit voordat je gaat slapen. Zorg dat er geen elektronica in de buurt van je bed staat.
2. Wat te doen met je avondmaaltijd?
Er wordt vaak gezegd dat je ’s avonds licht of weinig moet eten. Toch ligt het genuanceerder. Het parasympatische zenuwstelsel (het gaat hier vooral over de nervus vagus) is het meest actief in de late namiddag en ’s avonds. Dit betekent dat dit deel van het autonome zenuwstelsel op dat moment van de dag het best in staat is om te zorgen voor de spijsvertering. Toch is het niet aan te raden te zwaar of te laat te eten, om de spijsvertering niet gedurende de nacht te belasten.
uitgerust wakker worden is een zegen
3. Natuurlijke slaapmiddelen
Gebruik de kracht van de natuur om tot rust te komen. Drink rustgevende thee zoals kamille, linde, oranjebloesem, valeriaan, melisse, passiebloem (passiflora) of lavendel (lavandula). Middelen zoals Escholcin helpen je lichaam en geest voorbereiden op een diepe en herstellende slaap.
4. Maak je slaapkamer ‘slaapklaar’
Een goed voorbereide slaapkamer draagt enorm bij aan de slaapkwaliteit. Ventileer je kamer door het raam een kwartiertje open te zetten. Een koele, frisse kamer met planten zorgt voor een beter zuurstofgehalte en creëert een ontspannen sfeer. Dim de verlichting en verwijder alle elektronische apparaten uit je slaapkamer of zet ze zo ver mogelijk van je bed.
5. Creëer je persoonlijk slaapritueel
Een slaapritueel helpt je lichaam zich in te stellen op de slaap wanneer het tijd is om tot rust te komen. Dat kan variëren van lezen, rustige muziek luisteren tot simpelweg een raam openzetten en comfortabel in bed kruipen. Kies iets wat bij je past en voer het consequent uit.
's morgens uitgerust wakker worden
6. Altijd dezelfde opstaantijd
Ik kreeg meestal het advies om op tijd te gaan slapen, best op het zelfde uur. Maar als je op een vast uur naar bed gaat en je bent niet moe, dan kan dat een vervelende ‘woeltijd’ worden. Vroeger zei Alfred Vogel tegen mij: “De uren voor midernacht tellen dubbel… ” Hierin heeft hij me niet overtuigd. Als je gaat slapen wanneer je moe bent, is dat toch fysiologisch en natuurlijk. Een vast ritme helpt je lichaam en geest inderdaad om een vast partoon te krijgen en te synchroniseren. Maar als je altijd rond dezelfde tijd opstaat, versterk je je natuurlijke slaap-waakritme ook. Overdag niet gaan slapen is dan logisch, omdat je anders je ritme verstoort. Op de duur word je vanzelf rond dezelfde tijd wakker. Er zullen dagen zijn waarop je wat vroeger gaat slapen, maar als je naar je lichaam luistert, pas je je telkens aan je behoefte aan.
7. Weekendregelmaat
Hoewel het verleidelijk is om in het weekend uit te slapen, helpt het je lichaam enorm als je ook dan dicht bij je normale opsta- en slaaptijden blijft. Kleine afwijkingen zijn geen probleem, maar grote schommelingen kunnen je ritme verstoren en de komende week weer slaapissues veroorzaken.
Neem je slaap serieus en merk hoe je gezondheid, je stemming en vitaliteit verbeteren.