Op een etiket las ik dat vezels in feite koolhydraten zijn. Ik begrijp het niet goed. Als je wil opletten op je voeding, dan moet je toch de hoeveelheid koolhydraten beperken en eerder kiezen voor vezelrijk voedsel? Als ik voor vezels kies, kies ik dan voor meer koolhydraten? de Heer J.W. uit Ninove
Ja, vezels worden meestal opgenomen in de totale hoeveelheid koolhydraten op voedseletiketten. Koolhydraten worden echter onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: verteerbare koolhydraten en vezels. Vezels zijn het deel van koolhydraten dat niet wordt verteerd in de dunne darm en daardoor geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Ze worden niet opgenomen in het lichaam en worden uiteindelijk een deel van de stoelgang. Het is echter veel complexer dan dat, omdat niet alle onverteerbare stoffen tot de koolhydraatpolymeren behoren. Bij sommige spelen ook de darmflora een grote rol. Maar laten we het eenvoudig en praktisch houden.
vezels worden bij de koolhydraten gerekend
Wanneer je naar het voedingswaarde-etiket van een product kijkt, vind je meestal de totale hoeveelheid koolhydraten per portie, evenals de hoeveelheid vezels. Het is belangrijk om te weten dat vezels over het algemeen gunstig zijn voor de spijsvertering en een onderdeel vormen van gezonde natuurlijke voeding. Het is dus goed om voedselbronnen met veel vezels te overwegen. Als je bijvoorbeeld naar de koolhydraatinformatie op een etiket kijkt en ziet dat een product 15 gram koolhydraten per portie bevat, waarvan 5 gram vezels, betekent dit dat het product 10 gram verteerbare koolhydraten bevat. Alleen die 10 gram spreken de insulineproductie van de alvleesklier aan.
Vezels helpen ook om de darmen ‘schoon te borstelen’. Ze vergroten het volume van de stoelgang, die daardoor wordt versneld en vergemakkelijkt. Groenten, fruit en volle granen zijn praktisch allemaal vezelrijk. Dit soort voeding wordt eveneens sterk aanbevolen in de Perfektline-methode, een natuurlijke methode die je precies zegt wat je moet doen om gezond en blijvend af te slanken.