Wat doen om eelt te voorkomen?

Ik ga elke maand naar de pedicure en elke keer moet ik veel eelt van mijn hielen laten verwijderen. Ik heb dan een dikke rand van eelt aan de hielen. Mijn dokter zei dat ik waarschijnlijk vitaminetekort had. Is dat zo? Zo ja, wat kan ik er aan doen?

Mevr. A. V. uit Hasselt

Als ik het goed begrepen heb, heeft je eelt niets te maken met het schoeisel of met andere mechanische problemen. Het zijn ook geen eksterogen.

Dat je veel eelt hebt aan de voeten, is alleen maar normaal als je veel op blote voeten loopt. Een arbeider die elke dag met een spade of een schop werkt, zal eelt aan de handen hebben. Dit is een logisch gevolg van de dagelijkse wrijving of irritatie aan de handpalmen. Als je niet op blote voeten loopt en je draagt goed aangepaste schoenen, dan is er in feite geen mechanische reden voor eeltontwikkeling. 

In dat geval is vitamine A tekort een veelvoorkomende oorzaak. Het is opmerkelijk dat bij de extra inname van vitamine A die abnormale eeltvorming dan langzaam maar zeker vermindert.

Het enige probleem is dat vitamine A een vetoplosbaar vitamine is en dat je hier wel te veel van kunt innemen. Als je teveel wateroplosbare vitaminen inneemt, zoals vitamine C en vitamine B, dan wordt het teveel uitgescheiden via de nieren. Dat is dan niet zo’n groot probleem. Maar als je te veel vetoplosbare vitaminen inneemt, zoals vitamine D en A, dan wordt dat teveel opgestapeld in het vetweefsel en kan dat op de duur wel een probleem worden. Dus, vitamine A onder controle innemen.

Voorbeeld:

Solgar Vitamin A 5000 IU ( 1500 microgram ) één per dag.

Er zijn zeer hoog gedoseerde producten bv Sunday Natural heeft een Vitamine A gelule van 10000 UI ( 3000 microgram ) 1 per dag.  Bij deze zeer hoge dosissen zeker ook advies van je arts vragen.

Waar ik erg voorstander van ben is om een hogere dosering vitamine A in te nemen in een complexproduct, dus samen met andere vitaminen. Waarom? Omdat in de natuur vitaminen en mineralen ook altijd in complex vorm voorkomen. Het is zo dat de verschillende vitamines en mineralen elkaars’ opname beïnvloeden en verbeteren.

Er zijn heel wat Multivitamineproducten zoals Multivitamine van Solgar, zoals Omnibionta, zoals Mineravit van Fytobell. Voor die laatste zijn er twee per dag nodig. Je mag niet vergeten om vitamine A  in te nemen tijdens of na de maaltijd, omdat het vet van de maaltijd helpt om de vetoplosbare vitamine A beter op te nemen.

Het verminderen van de eelt aan de voetranden is dan een hulp om te bepalen wanneer je kunt verminderen of stoppen met de inname van vitamina A

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen