Heb jij spataders?
Veel mensen hebben last van spataders of varices zonder het te beseffen.
Als de varices zichtbaar zijn, is het natuurlijk duidelijk. Maar de benen hebben naast een buitenste deel ook een inwendig gedeelte van het adernetwerk, dat er voor zorgt dat het bloed uit de benen naar het hart wordt teruggevoerd. Als er spataders zijn in dat inwendige netwerk, is dat minder gemakkelijk te weten te komen. Daarom een beetje info over het veneus systeem van de benen.
Meer vrouwen dan mannen
Bij vrouwen komen spataders meer voor dan bij mannen. Wellicht omdat zij door eventuele zwangerschappen een grotere remming hebben ondervonden op de veneuze terugvoer van het bloed uit het onderste deel van het lichaam. Ook blijkt er een hormonale factor te zijn die invloed heeft op de elasticiteit van de venenwand. Als de ‘elastiek’ eenmaal uit het weefsel is, kan het lichaam dit blijkbaar moeilijk herstellen. Daarom worden spataders en aambeien ( dit zijn ook spataders ) vaak operatief behandeld.
spataders kunnen veel last veroorzaken
Speciale kleppen voorkomen spataders
De aders in de benen hebben een heel aparte bijzonderheid. Er zijn op regelmatige afstand kleppen binnen in de vaten. Die kleppen gaan alleen maar open in één richting, namelijk naar boven. Nog een bijzonderheid is dat een klep uit twee 'flappen' bestaan. De flappen ziitten vast aan de binnenkant van de venewand en hebben een vrije rand in het midden. Daar gaat de kklep open. Het hart stuwt het bloed bij elke hartslag rond, steeds in de zelfde richting natuurlijk ( gelukkig ;) ). Het bloed dat zich in de voeten bevindt, wordt dus verder omhoog gepompt door het hart, maar moet een hele afstand tegen de zwaartekracht in overwinnen, om uiteindelijk terug in de het hart te geraken! Elke keer dat het hart pompt, worden de kleppen opengeduwd. Tussen de hartslagen dreigt de bloedstroom stil te vallen en duwt het gewicht van het bloed de kleppen terug dicht. Bij elke hartslag worden de kleppen terug opengeduwd. Op die manier pompt het hart ‘ kolom’ per ‘kolom’ bloed in de aders terug naar boven.
Hoe ontstaan varices?
Je begrijpt dat als de elasticiteit van de venen verminderd is, dat de venen wijder worden en dat de klepranden elkaar niet meer helemaal goed raken. Op dat moment zakt een deeltje van het omhoog gepompte bloed terug naar beneden door de zwaartekracht via de opening tussen de klepranden. Zo blijft op de duur een deel van het bloed in het onderste deel van de ledematen achter. En sijpelt zelfs doorheen de bloedvatwand in de weefsels.
Dit is natuurlijk een chronische proces waarbij de leefwijze een grote rol speelt. Als je veel zit, dan bevordert dat natuurlijk niet de retour van het bloed. Als je lang stilstaat is er eveneens een belasting van de terugvoer van het bloed uit de benen.
Wat ook een grote rol speelt is de ‘elasticiteit’ van je bindweefsel, van de venenwanden.
Spataders met mogelijk zware gevolgen
Waarom is het belangrijk hier aandacht aan te besteden? Naarmate we ouder worden, krijgen we meer en meer te maken met verlies van elasticiteit en dus met de gevolgen van spataders. Die kunnen soms ernstig zijn.
Kleine verwijdingen van de oppervlakkige aders – de zogenaamde spiders – zijn eerder een cosmetisch probleem. Zelfs duidelijk zichtbare varices hoeven niet meteen alarmerend te zijn. Maar het zijn de inwendige spataders, waar logischerwijze minder alert op gereageerd wordt, die voor grote problemen kunnen zorgen. De stase van het bloed kan het vertrekpunt zijn van trombose, van een embolie of bloedklontertjes. Dit wordt ook bepaald door de hydratatiegraad van het bloed zelf.
Hoe kun je weten of je mogelijk inwendige spataders hebt? En wat kan je zelf doen om spataders tegen te gaan? Hoe kun je je het beste beschermen? Dit in volgend artikel …