Water: het onzichtbaar fundament van je gezondheid
Er is geen leven zonder water. Water is méér dan het drinkbare vocht dat we elke dag gebruiken – het is de drijvende kracht achter onze energie, het denkvermogen en zelfs de lichaamstemperatuur. Als we begrijpen hoe water écht werkt, halen we meer uit elke slok en leggen we tegelijk de basis voor een sterkere gezondheid.
Wat zit er in een glas water?
Veel mensen stellen zich water voor als een zak vol losse H₂O‑moleculen. In werkelijkheid vormen die moleculen supersnelle “danspartners” die voortdurend tijdelijke netwerken maken en breken. Die cellen vormen zelfs een patroon dat bepaald wordt door de stoffen die er in opgelost zijn en/of door andere factoren die invloed hebben op de rangschikking van de moleculen, zoals frequenties tijdens het transport of de opslag van het water.
Rond eiwitten en celmembranen ontstaat zelfs een gel‑achtige vierde fase (ontdekt door biofysicus Gerald Pollack). Dat mini‑laagje gedraagt zich als een interne batterij en helpt cellen hun potentiaal te behouden en hun werk te doen.
Vier (plus één) vormen waar we niet aan denken
Water bestaat in verschillende vormen of fases die in elkaar overgaan.
- Vloeibaar – hetgeen we drinken
- Vast – denk aan ijs en sneeuwkristallen
- Gas – waterdamp in de lucht
- Gel – de “exclusion zone” in je lichaam
- Micro‑plasma – ontstaat bij bliksem
De twee laatste vormen zijn ons minder bekend. Ik was enkele jaren geleden op een seminar van prof. Montagnier in Londen. Het ging over het ‘geheugen’ van water. Toen sprak hij over die gel-vorm die in het lichaam blijkbaar een belangrijke rol speelt. Wellicht zijn er nog andere onbekende factoren in verband met water, die van belang zijn voor onze gezondheid. Daarom ben ik geneigd eerst naar de natuur te luisteren dan naar de wetenschap.
water kan van de ene fase in de andere overgaan
Water als communicatiesnelweg
Op dat seminar liet nobelprijswinnaar Luc Montagnier zien dat water zwakke elektromagnetische signalen kan opslaan, een fascinerend idee dat onder andere bevestigt wat er gebeurt bij homeopathische verdunningen. Los van het debat is duidelijk dat water gevoelig is voor elektromagnetische velden – van zonlicht tot wifi. Dat beïnvloedt de struktuur de watermoleculen met daarmee mogelijk een effect op je cellen. Dit zou een belangrijke manier zijn waarop cellen met elkaar communiceren.
Gezond water: zo haal je het beste uit elke slok
We drinken het dagelijks zonder erbij stil te staan: water. Maar wat maakt water eigenlijk écht gezond? Hieronder lees je precies waar je op kunt letten om uit elke slok méér gezondheid te halen.
1. Zuiverheid van je drinkwater
Zuiver water betekent minder giftige stoffen in je lichaam. Dat betekent ook minder stress voor je lever en nieren, die anders hard moeten werken om afvalstoffen af te voeren.
Wat kun je doen?
Gebruik een goede waterfilter (bijvoorbeeld actieve kool en membraan) dat fijnstof, zware metalen en stoffen zoals PFAS eruit haalt.
2. De juiste pH-waarde en voldoende mineralen
Water dat té zuur of té basisch is, kan je slijmvliezen irriteren. Licht alkalisch water (pH tussen 7,4 en 8,5) wordt door veel mensen als prettiger ervaren en ondersteunt een gezonde balans.
Wat kun je doen?
Kies voor natuurlijk alkalisch mineraalwater of gebruik een remineralisatie-filter als je water uit een omgekeerde-osmose-installatie (RO-water) komt.
niet evident om gezond drinkwater te vinden
3. Structuur van water: makkelijker voor je cellen
Water dat een duidelijke moleculaire structuur heeft (ook wel ‘gevitaliseerd water’ genoemd), wordt sneller en beter door je celwanden te worden opgenomen.
Wat kun je doen?
Schenk je water eerst in een karaf, draai het kort rond (‘swirlen’) of gebruik een speciaal vitalisatie-apparaat.
Als je iets in je water doet, enkele druppels citroensap bijvoorbeeld, dan verander je de structuur van water. In feite wordt het dan voeding, vloeibare voeding. Dit is met thee ook het geval.
4. Vermijd elektromagnetische verstoring
Sterke elektromagnetische velden, zoals wifi-routers en microgolfovens, kunnen de structuur van water beïnvloeden.
Wat kun je doen?
Bewaar je drinkwater in glas of roestvrij staal, liefst op een plek weg van elektronische apparaten.
Breng extra zonne-energie in je drinkwater. Wij herleven als de zon schijnt. Als je het water dat je die dag gaat drinken in de zon zet, vitaliseer je het. Een half uurtje is voldoende. Dit omdat water gemakkelijk frequenties opslaat. Opletten dat je dan glas gebruikt als recipiënt en geen plastic. Ook dat je het ‘geladen’ water vers gebruikt, de zelfde dag nog.
5. Genoeg drinken op het juiste moment
Goed gehydrateerd zijn betekent beter denken, betere ontgifting en meer energie.
Wat kun je doen?
Drink dagelijks minstens 1,5 liter water. Sport je intensief of is het warm weer, drink dan gerust wat meer.
Zijn vitalisatie-methoden zinvol?
Er zijn allerlei apparaten die je water gezonder of ‘vitaler’ te maken:
Memon: maakt gebruik van kristalmodules om natuurlijke frequenties aan je leidingwater toe te voegen. Er bestaan veel positieve ervaringen. Er is een wetenschappelijke onderbouwing maar meer onderzoek is welkom.
Aǹalemma: glazen staaf die zogenaamd “coherent water” bevat. Kleine gebruikersstudies melden meer energie en betere darmflora, maar het wetenschappelijke bewijs is nog pril.
Magnetische units: goed tegen kalkaanslag, maar een gezondheidseffect is hier nog niet duidelijk bewezen.
Water is meer dan een drankje tegen de dorst. Het is het stille fundament van iedere cel in je lichaam. Door bewust te kiezen voor schoon, goed gestructureerd en voldoende bronwater, leg je een krachtige basis voor je gezondheid en vitaliteit.
Drink niet alleen omdat je dorst hebt, maar drink ook voor je gezondheid!