Meer gifstoffen door biovoeding? Is het nu helemaal om zeep?
'Jongeren die meer biovoeding eten, hebben meer gifstoffen in hun bloed: is biovoeding ongezond? '
De titel van dit artikel van VRT nws trok mijn aandacht. ‘Wat is hier aan de hand?’, dacht ik meteen. Het is toch niet logisch dat echt natuurlijke voeding meer intoxicatie in het organisme zou teweegbrengen dan industriële voeding. Ook komt meteen de vraag op: hoe is dit onderzoek gebeurd? En als het goed uitgevoerd is: wat zou de reden kunnen zijn van deze bevreemdende resultaten.
De intro: 'Jongeren die vaker biovoeding eten, hebben meer gifstoffen in hun bloed en urine. Die opmerkelijke vaststelling komt uit een nog te verschijnen studie van kankerexpert Nick Van Larebeke. Het probleem ligt vooral bij eieren, zuivel en zaden en noten - niet zozeer bij aardappelen, groente en fruit. Betekent dat dan dat biovoeding ongezond is? Wel, om antwoord op die vraag te geven is verder onderzoek nodig. Wat onderzoeker Van Larebeke sterk bepleit.' (Fabian Lefevere)
Overleven in een toxisch milieu
Natuurlijk wordt intoxicatie niet alleen veroorzaakt door de voeding. Het hele milieu speelt een rol. Hetgeen we inademen is van belang; datgene wat we drinken, de buurt waarin we leven enzomeer. Wij leven nu eenmaal in een toxisch milieu, zeker in onze westerse landen. Gelukkig is het lichaam er constant op uit om een homeostase te realiseren door toxinen te elimineren. Dit gebeurt via de lever, de nieren, de longen, de darmen en de huid. Hier is het onderzoek gebeurt door metingen in het bloed en de urine. Het is duidelijk dat meer info nodig is om een goed beeld te krijgen van de werkelijke situatie.
Overdenkingen over biovoeding
Natuurlijk mogen wij ons ook de vraag stellen in hoeverre biovoeding werkelijk biologisch is. Hier zijn verschillende meningen. Heel wat mensen weten dat de Bio-stempel geen garantie is voor echt gezonde voeding. Er zijn organisaties die ijveren voor echt gezonde voeding.
Ofwel is onze bodem dermate met gifstoffen doordrenkt dat echt gezonde voeding telen in onze landen op dit moment niet meer mogelijk is. In het artikel werd de nadruk gelegd op het probleem bij eieren, zuivel en noten. Noten komen bijna allemaal uit het buitenland. Dan is de vraag of hier de controle sluitend is. Als het over eieren en zuivel gaat, komt in beeld wat die dieren te eten krijgen, waar ze leven en hoe ze verzorgd worden. Ik ben er van overtuigd dat je eigen kippen gezonde eieren leggen, tenzij ze op bevuikde grond scharrelen of bevuild afvaleten krijgen.
Het is geen lokaal probleem
Volgens mij is de toestand in het algemeen veel ernstiger dan de autoriteiten durven toegeven. Natuurlijk wil men geen paniek veroorzaken. Het is ook waar dat biologische voeding maar een stukje van het verhaal is. Een oplossing zou kunnen zijn rechtstreeks naar de boer te gaan om melk en zuivelproducten te kopen. Bij Marie om de hoek om je scharreleieren. Als je tenminste weet hoe zij met de kippen omgaat. We moeten ook beseffen dat in de omstandigheden waarin wij nu leven perfect gezonde voeding niet meer honderd procent mogelijk is. De maatschappij heeft het te ver laten komen. Gelukkig dat een mens sterk gemaakt is en hebben we van nature een sterke neiging hebben om te ontgiften en om toxinen te draineren.
Praktische hulp tegen intoxicatie
Wat zou je kunnen doen in deze situatie om het lichaam te helpen met zijn drang naar homeostase?
Geverifiëerde, gecontroleerde voeding zoeken bij de bron.
Voldoende bronwater drinken. Gemiddeld anderhalve liter per dag.
Regelmatig Chlorella innemen. Zéker in de lente en in de herfst. Ik doe het elke dag.
Deze zoetwateralg heeft een grote affiniteit voor zware metalen. Deze alg moet natuurlijk metaalvrij gekweekt worden om als een kwalitatief bruikbaar detoxmiddel gebruikt te kunnen worden. De kwaliteit is van belang. Wat de dosis betreft: gemiddeld drie gram per dag. Er zijn verschillende bronnen: via Leefbewust.com van Ron Fonteine of via Fytobell.be bijvoorbeeld.
Andere intoxicatiebronnen niet vergeten
In deze kwestie mogen we niet vergeten dat er nog intoxicatiebronnen zijn als we denken aan de lucht die we inademen. Ik vind het nog altijd vreemd dat fietsers en joggers hun inspanningen doen langs drukke wegen waar veel auto’s passeren.
Ook niet vergeten dat er nog heel wat mensen zijn die metaalvullingen in hun gebit hebben. Daardoor hebben zij een chonische electrolyse die op termijn wél zorgt voor een chronische metaalbelasting.