Je mond verzorgen voor een gezond lichaam
Een goede mondverzorging heeft invloed op het hele lichaam. De mond is een bijzondere inkomruimte voor het organisme.
Een goed verzorgde inkomhal draagt erg bij tot een goed verzorgd huis. Zo is dat ook met de mond. De mond is een sas, een soort ophaalbrug van een kasteel of een burcht. Hier wordt bepaald wat binnen mag.
Enkele vragen: Wanneer kan je zeggen dat je mond in orde is? Waarom is een goede mondgezondheid zo belangrijk? Enkele belangrijke aspecten.
De mond, je complexe ingangspoort
De mond heeft heel wat functies. Het is de plaats waar het voedsel gekauwd wordt, waar het voedsel geproefd wordt en waar het voedsel gecontroleerd naar de slikplaats gebracht wordt. Het is ons communicatie-instrument, daar waar de mondholte, de tong en de keel met de stembanden en natuurlijk de hersenen een zeer complexe coördinatie realiseren om te praten, te zingen en emoties tot uitdrukking te brengen. Het is het vertrekpunt van onze spijsvertering en voor een deel ook van onze ademhaling. Je begrijpt meteen het uitzonderlijk belang van een gezond mondslijmvlies en van een gezond gebit. Die hebben immers een grote invloed op de rest van het lichaam.
Je mond beschermt je tegen infecties
De mond is niet steriel. Een gezonde mond bevat miljoenen micro-organismen die samen een noodzakelijk beschermend microbioom vormen. Dit laagje bacteriën en andere micro-organismen beschermen het mondslijmvlies al meteen tegen andere micro-organismen, kwalijke bacteriën en schimmels die onvermijdelijk meekomen met de voeding onder andere. Als er dan toch pathogene micro-organismen passeren dan moeten die nog eens langs de poortwachters – de keelamandelen- zien te komen. En moesten er dan toch nog virussen, schimmels of bacteriën binnengeglipt zijn, dan wacht hen een ‘zure dood’ in de maag, waar een vochtig milieu met een pH tussen 2 en 3 hen opwacht. Natuurlijk moeten al die beschermingssystemen dan ook goed functioneren, dat is logisch.
Het mondslijmvlies moet vochtig zijn. Een droge mond is zijn verdedigingscapaciteit kwijt. De zuurgraad van de mond is in normale omstandigheden tussen pH 6,5 en pH 7,5. Dan functioneert die het beste.
Tandplak en tandvleesontsteking
Bloedend tandvlees is meestal een teken van tandvleesontsteking. Dit kan een gebitsprobleem zijn. Maar het kan ook het gevolg zijn van tandplak. Tandplak is meer het gevolg van bacteriële activiteit en de interactie met voedsel, wat kan leiden tot veranderingen in de pH-waarde in de mond. Een lage pH-waarde (een zuurder milieu) kan op zijn beurt bijdragen aan tandbederf en andere mondproblemen. Het is belangrijk om regelmatig tanden te poetsen, te flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan om tandplak te verwijderen en de mondgezondheid te behouden. Je begrijpt dat het veelvuldig of het chronisch gebruik van antibiotica een negatieve invloed heeft op de flora van de mond.
De storende invloed van amalgaam
Nog een probleem dat vroeger vaker voorkwam zijn de amalgaamvullingen. Het is lang een onderwerp van discussie geweest. Intussen zijn toch wel heel wat wetenschappelijke onderzoeken gebeurd op dit terrein. Wanneer je metaal in een vochtig milieu legt, krijg je een elektrolyse, waarbij deeltjes van het metaal vrijkomen in de oplossing, in dit geval in het speeksel. Dit wordt dan doorgeslikt en komt in de darmen terecht. Je zou toch niet jaren lang een metalen knikker in je mond willen houden? Het argument dat het hier slechts gaat over een bijzonder kleine hoeveelheid metaal wordt tenietgedaan door het feit dat die elektrolyse chronisch is. Die metaaltjes komen als het ware constant – weliswaar met heel kleine hoeveelheden – maar toch jaren lang, vaak tientallen jaren lang, in het systeem terecht met alle gevolgen van dien. Het is een vorm van chronische intoxicatie die te vermijden is. Kwikzilver en andere metalen hebben een invloed op het zenuwstelsel.
Zijn er natuurlijke tips die helpen om je mond te verzorgen?
In een volgend artikel krijg je vier dingen die niet goed zijn en twaalf zaken die speciaal goed zijn voor een gezonde mond.