Is koffie ongezond?

De mening dat koffie slecht is voor de gezondheid leeft veelal onder hen die geneigd zijn natuurgeneeskunde toe te passen en ook bij hen die homeopathie gebruiken.

Koffie heeft zowel positieve als negatieve effecten op de gezondheid

Koffie kan inderdaad het effect van bepaalde homeopathische middelen teniet doen. Denken we bijvoorbeeld aan Nux vomica en Ignatia. Maar dat is zeker niet voor alle middelen het geval.

Koffie is ook dehydraterend. Daarom wordt op bepaalde plaatsen in Italië ook een glas water op je tafel gezet als koffie je bestelt. Om een beetje te compenseren wat je aan vocht kwijt raakt. Drinken betekent dus niet altijd dat je vocht toevoegt aan je lichaam. Met koffie doe je in feite het omgekeerde. 

Bepaalde onderzoeksresultaten wijzen op een positieve invloed van koffie op de prostaat. Ook wordt koffie in verband gebracht met lager risico op kanker. Er is onderzoek gedaan naar de positieve invloed van koffie op de darmen. Resultaten zijn echter niet eensluidend. Blijkbaar bevordert het wel de transit in de darm. We ondervinden een stimulerende invloed op de stoelgang.


Koffie drinken of thee?
Het is een gewoonte die we kunnen aanleren of afleren als het moet…

Welk effect heeft koffie op de hersenen?

Het stimuleert vermoeide hersencellen. Op het gebied van neurologie wordt er heel wat onderzoek gedaan. In Nederland is dr. Amber Kerkhof enkele jaren geleden gepromoveerd met een onderzoek naar het effect van cafeïne op de hersenen. Cafeïne remt blijkbaar de werking van adenosine. Cafeïne heeft effect op de endorfines in de hersenen en op de bijnieren. 

De uitkomst van het onderzoek wijst vooral op het stimulerend effect van koffie wanneer de hersenen al een grote inspanning hebben gedaan en dus ‘vermoeid’ zijn. Deze thesis geeft echter geen bewijs van het ‘stimulerend ochtendeffect’ van koffie. Er zijn aanwijzingen dat koffiedrinkers minder kans hebben op het ontwikkelen van ziekte van Alzheimer. Maar er is nog heel wat onderzoek nodig.

En de invloed van koffie bij stress?

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor cafeine. Zij voelen meteen de stimulerende invloed van koffie. Eén kop koffie kan hen al opjagen en hartkloppingen geven. Logisch dat zij koffie mijden op momenten van spanning. Over koffie drinken bij stress – zie het boek Stop Stress