Gezonder met je eigen biologische groenten

Op de grens van Herent, Tildonk en Wijgmaal liggen enkele hektaren akker die helemaal ‘wakker’ zijn. Je zou eens moeten gaan zien. Daar midden in de natuur telen 4 boeren voor zo’n 300 eters groente, fruit en kruiden volgens een systeem van CSA (Community Supported Agriculture) met zelfoogst. 

Ik ben een paar keer gaan kijken op ‘De Wakkere Akker‘ in Herent en werd er hartelijk ontvangen door Sam en ook door Eric. Ze zijn met vier groenteboeren die nauw samenwerken. Als ik zie met welke passie en liefde voor de natuur zij al dat werk doen, dan kan dat alleen maar mijn bewondering opwekken. Op die manier tuinieren maakt duidelijk dat zij dit graag doen. Heel het project is gebaseerd op een viertal principes. Het doel is te zorgen voor gezonde voeding, met respect voor de natuur, een eerlijke verloning, correcte prijzen en rekening houden met sociale aspecten, Mooi om te zien met welk enthousiasme Eric me rauwe asperges laat proeven. De eerste keer was het Sam die me trots een blaadje witlof aanbood. Niet mijn favoriete groente. Maar hoe lekker, zelfs met een zoet tintje!

Sam heeft zojuist zorgvuldig uitgekozen biologisch plantgoed gehaald

Zorgen voor onze gezondheid

“Ik zou graag gezonder eten”… “Ik wil iets doen aan mijn gezondheid” …

Zijn dat gedachten die bij jezelf opkomen?

Dan denk je natuurlijk meteen aan biologische groenten. “Maar hoe kom ik aan biologisch voedsel?” In deze tijd kan dit een echte uitdaging zijn.

Vragen over bio die opheldering verdienen

Zijn de Biogroenten die ik koop wel echt biologisch? Wat kost me dat?

Is het wel realistisch om dit na te streven in deze tijd, want heel de natuur is toch vergiftigd, niet?

Wat zijn de voordelen als ik aandacht schenk aan biologisch fruit en groente?

Waarom zou ik het ver gaan zoeken, want ik kan mijn groenten – ook Bio - vlug kopen in het grootwarenhuis. Is dat niet hetzelfde?

Eric heeft duidelijk plezier in het tuinwerk dat hij doet

Hoe kan ik gezonde groenten bekomen?

Je denkt misschien: "Ik wil wel kiezen voor gezondheid, maar ...

Ik heb geen tuin
Ik heb geen groene vingers
Ik heb heel weinig tijd
Ik heb ook niet echt de zin om te tuinieren
Ik vind het (te) duur

Waarom is deze vorm van tuinbouw interessant voor jou?

Je hoeft geen tuin te bezitten of een stuk grond te huren Je hoeft geen groene vingers te hebben. Iemand met kennis van zaken doet dit voor jou. Je hoeft niet de juiste zaadjes of plantgoed te kiezen, niet te planten, niet te begieten of te verzorgen. Je moet enkel tijd steken in het oogsten. ( en dat is nog het plezantste ook …) Het is echt niet (te) duur. Het is zijn prijs zelfs dubbel en dik waard. Het gaat hier om een hele rij werkjes die je niet zelf moet doen.Je oogst een heel pakket groenten, van alle soort. Je betaalt ook een beetje voor de zekerheid dat het zelfs meer dan BIO is.

Hoe werkt zo'n zelfoogstboederij?

Sam aan het woord: Mits een jaarlijkse bijdrage kunnen de deelnemers naar behoefte van hun huishouden op elk uur van de dag komen oogsten op het veld, groente, fruit en kruiden voor de soep, voor al hun maaltijden. 

Hoe kun je zien dat groenten echt biologisch zijn?

Aan het uiterlijk kun je het niet altijd zien. Maar als je groenten in een grootwarenhuis ziet, groenten die allemaal gelijk van grootte zijn en er helemaal gaaf uitzien, dan gaat er al een belletje rinkelen. Bij ons kun je alles volgen van het begin tot de oogst. De zaden en het plantgoed worden zorgvuldig uitgekozen. Ze moeten puur en natuurlijk zijn. Ook de bemesting met kompost en de insektenbestrijding moeten op een natuurlijke manier. Wij gaan verder dan de wet voorschrijft. 

biologisch geteelde groenten zijn bijzonder waardevol voor onze gezondheid

Gegarandeerd biologisch 

Eric beantwoordt de vraag: hoe garandeer je het bio-aspect van de oogst in deze tuinen?

'Mensen die hier komen is dat geen vraag. Zij zien immers alles wat we doen. Wij kunnen hier niets verbergen. Zij kunnen met hun eigen ogen zien hoe we tuinieren. We kunnen nooit foefelen. En dat geeft een enorm vertrouwen aan onze leden. We doen veel meer dan de Bio-regels ons  voorschrijven. Daardoor hebben we ook veel minder ziekten op onze planten en door die gezonde bodem krijgen we natuurlijk ook superproducten. En we leren constant bij.'

Je kunt lid te worden van ‘De Wakkere Akker'. Op die manier draag je bij aan een duurzame, lokale landbouw, maar nog meer aan je eigen gezondheid en dat van je gezin. Wil je graag zelf je biogroenten oogsten op deze prachtige plek? Het is hét ideale moment om in te schrijven voor het nieuwe seizoen.       www.wakkereakker.be

Geen bioboerderij in je buurt? Wellicht wel...  www.csa-netwerk.be 

Er zijn er die werken met zelfoogst. Andere maken oogstpakketjes naargelang de behoefte. Het systeem is zeer interessant, de moeite waard om te overwegen. Zeker als je gezondheid je dierbaar is.